Eduzgraf natječaj za studente na Temu Zgraf-a 12 “Društvene reprize”

Objavljeno:
04/10/2016

 

Mjesto održavanja: Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, Zagreb, Hrvatska

Vrijeme održavanja: 9.-24.01.2017.

 

Eduzgraf otvara natječaj za prijavu studentskih radova za izlaganje na Zgrafu 12! Pozivamo sve zainteresirane studente preddiplomskih i diplomskih studija grafičkog dizajna, vizualnih komunikacija i srodnih disciplina, u Hrvatskoj i međunarodno, da prijave svoje radove na natječaj za izlaganje čija je tema ove godine “Društvene reprize”. Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu Zgrafa 12 koja se sastoji od Revije i Teme.

Cilj je natječaja poduprijeti i afirmirati mlade dizajnere i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera. Prijavljeni radovi bi primarno trebali biti novonastali odgovori koncipirani kao idejna rješenja na temu Zgrafa 12 “Društvene reprize”, no prijaviti se mogu  i već realizirani radovi koji se bave istom problematikom. Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju i odnositi se na specifični segment vizualnih komunikacija (ilustracija, fotografija, tipografija) ili audio-vizualne medije.

Izložba će obuhvaćati radove/projekte nastale i/ili realizirane u razdoblju od 01.01.2013. godine do kraja zatvaranja natječaja. Autori/ice moraju biti studenti u momentu nastanka rada/projektne ideje. Radovi/projekti mogu biti izvedeni samostalno, kolektivno i pod mentorstvom.

Rok za prijavu radova je 05.11.2016.

Svi radovi prijavljuju se isključivo na e-mail adresu: eduzgraf@zgraf.hr.

Moguće je prijaviti do 3 rada/projekta, pojedinačno ili kao seriju (seriju sagledavamo kao jedan rad). Prijave na natječaj su bez kotizacije.

Prošlogodišnje izdanje Zgrafa 11 za središnji je dio Eduzgraf programa predstavilo izložbu “Krenimo od početka/First Things First”. Tada nam je za cilj bilo, sukladno s promjenama u polju oglašavanja, grafičkog dizajna, gospodarstva i kulture, sagledati radove nastale na obrazovnim institucijama kao inkubatorima pristupa i promišljanja o dizajnu u širem smislu. Ovogodišnje izdanje EduZgrafa uključivanjem studenata u Temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške.

Danas kada su grafički dizajn i vizualne komunikacije neizostavni oblikovatelji naše okoline, edukacijski proces u tom polju nameće se kao jedan od bitnih prostora propitivanja uloga (dizajner-klijent-recipijent) i prioriteta. Vrijednosti i pristup dizajnu koji se stvaraju unutar obrazovnih institucija formiraju generacije dizajnera/ica koji će graditi vizualni jezik i strategije komunikacije u budućnosti. Komunikacijski aspekt nepresušno je polje eksperimenta, no i repriziranje i reinterpretiranje starih vizualnih formi u recentnom kontekstu društvenih normi i vrijednosti. Zgraf u svakom svom izdanju ima tematski okvir kojim se stvara fokus na određenu aktualnu problematiku unutar dizajnerskog polja. U ovom izdanju tema je “Društvene reprize”, koju je u svom tekstu problematizirao gost teoretičar Zgrafa 12 Rick Poynor, a sam tekst inspiracijska je točka za radove na Temu

Selektirani radovi bit će, uz izložbenu prezentaciju u Laubi, uvršteni unutar dvojezičnog kataloga Zgrafa 12., te predstavljeni u sklopu službene internetske stranice www.zgraf.hr.

Selekciju prijavljenih studentskih radova za Temu “Društvene reprize” izvršit će Selekcijska komisija Zgrafa 12 koju sačinjavaju: Damir Bralić, Antonio Dolić,  Miranda Herceg, Mihaela Richter i Ana Tomić.

Nakon odabira radova za izlaganje kojeg će izvršiti Selekcijska komisija, Međunarodni žiri Zgrafa 12 odabrat će najbolji studentski rad/projekt kojemu će dodijeliti posebno priznanje Zgrafa 12.

UPUTE ZA PRIJAVU RADOVA:

Rok za prijavu radova je 05.11.2016.

Svi radovi prijavljuju se isključivo na e-mail adresu: eduzgraf@zgraf.hr.

Moguće je prijaviti do 3 rada/projekta, pojedinačno ili kao seriju (seriju sagledavamo kao jedan rad). Prijave na natječaj su bez kotizacije.

Potrebna dokumentacija

  1. Eduzgraf prijavnica (obrazac s informacijama o radu i autoru/ici/ima).
  2. Vizualni materijali: za slanje zip-a potrebno je pripremiti vizuale u jpeg formatu, CMYK, razlučivosti 300dpi, približne veličine A4 (210x297mm) te ih imenovati: ime_rada_rednibroj.jpg (npr. buducnost_1.jpg). Sve vizuale potrebno je zajedno arhivirati kao zip format, imenovati ime_rada.zip, te uploadati putem Jumbomaila, Senspacea ili WeTransfer-om. Maksimalno pet (5) vizuala jednog rada.
  3. potvrda o studiranju aktualna ili retrogradna (ako trenutno niste student/ica). Prijavu pošaljite u digitalnom obliku (fotografija/scan).

Svi radovi koji nisu do zadanog roka pristigli na e-mail Eduzgrafa, te radovi s nepotpunom dokumentacijom, neće se razmatrati.

Autori radova bit će obaviješteni elektronskom poštom o ishodu natječaja najkasnije do 10. studenog 2016. U istom će roku popis autora i prihvaćenih radova biti objavljen na službenoj internetskoj stranici www. zgraf.hr.

UPUTE ZA SLANJE RADOVA NAKON SELEKCIJE

Autori/ice se nakon objave rezultata Selekcijske komisije obvezuju dostaviti rad/ove najkasnije do 01.12.2016. Radovi moraju biti dostavljeni u ured  ULUPUH-a do zadanog datuma na sljedeću adresu:

ULUPUH / zgraf 12 / Eduzgraf, Preradovićeva 44, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Za poštanske pošiljke molimo naznačiti “natječajni rad/bez komercijalne vrijednosti/slobodni domicil”.

  • Radovi do veličine B1 dostavljaju se u originalu. Radovi veći od B1 šalju se kao reprodukcije (digitalni tisak) kvalitete probnih otisaka u veličini do B1 (minimalna veličina je A3).
  • Radovi s područja novih medija šalju se na DVD-ima, u formatu mp4. Multimedijalne aplikacije i prezentacije šalju se u originalu na DVD-u. Internetske stranice ili dijelovi (banneri) šalju se na DVD-u.
  • Ukoliko se radi o idejnom rješenju potrebno ga je izvesti u B1 formatu.
  • Sve tiskane radove pošaljite u izvornom tiskanom obliku bez opremanja (bez kaširanja i sl.).

Sva pitanja šaljite na eduzgraf@zgraf.hr.

NAPOMENA:

Organizator neće snositi troškove transporta ni osiguranja radova. Selektirani radovi dostavljaju se u jednom primjerku i ostaju u trajnom vlasništvu zbirke Zgrafa.

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop