Lauba – kuća za ljude i umjetnost

Dvanaesto izdanje Zgrafa održava se u Laubi – kući za ljude i umjetnost. Sama povijest Laube, bivše jahaone Konjaničke vojarne austrougarske vojske, svojim stoljetnim prenamjenama i restauracijama predstavlja arhitektonsku Društvenu reprizu.

Lauba je prvi zaštićeni spomenik kulture grada Zagreba uspješno transformiran u suvremeni izlagački prostor. Izgrađena je primarno kao jahaonica austro-ugarske vojske 1910. godine, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb koji je u njoj djelovao do 2008. Na svoj stoti rođendan bivša jahaonica je dočekala početak obnove. Da se radi o iznimnom zahvatu, govore i brojne pohvale i prestižna godišnja nagrada Hrvatskog društva arhitekata Bernardo Bernardi.

Otvorenjem renoviranog objekta 2011. Zagreb nije dobio samo još jedan muzej niti još jednu galeriju suvremene umjetnosti već jedan posve inovativan prostor posvećen svim sferama vizualne umjetnosti i kulture, prostor koji posjeduje potencijal pokretanja dijaloga u društvu – jednako u kvartovskoj, lokalnoj i široj zajednici. Lauba je laboratorij za eksperimente iz suvremene kulture, osmišljena kao platforma za prezentaciju hrvatske i međunarodne kulturne produkcije i medijator u širenju informacija o inovativnim kulturnim i umjetničkim programima.

S obzirom na njezinu multifunkcionalnost, Lauba je otvorena za nove suradnje i zanimljive projekte te aktivno surađuje s organizacijama i pojedincima iz različitih područja – od vizualnih umjetnosti do suvremene znanosti, glazbe, plesa, filma i kazališta. Za Zagreb i Hrvatsku neki pionirski poduhvati razvijeni su specifično za prostor Laube.