O Zgrafu

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu, u organizaciji ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Izložbe su tijekom godina okupljale dizajnere, teoretičare i kritičare s namjerom da se propitaju temeljni problemi i položaj dizajna u suvremenom društvu. Zgraf je tako ukazivao na značaj dizajna kao profesije (Zgraf 1), bavio se odnosima grafičkog dizajna i umjetnosti (Zgraf 3), ukazivao na važnost edukacije zalažući se za osnivanje studija za dizajn (Zgraf 5), istraživao načine širenja digitalne tehnologije u dizajnu – web dizajn i multimedija kao novi segmenti dizajna (Zgraf 8), propitivao ulogu i društvenu odgovornost dizajna i dizjenera na području oglašavanja (Zgraf 09) te bio mjesto susreta raznolikosti kultura, konfrontacija i dijaloga lokalnog i globalnog (Zgraf 10).

Istovremeno, odabirom selektora i otvorenim natječajem Zgraf prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirali radovi domaće produkcije. Zgraf nastoji stvoriti prostor za polemički diskurs o suvremenoj dizajnerskoj praksi i njezinoj ulozi u kompleksnoj i često kontradiktornoj kulturnoj svakodnevnici.

Koncepcija

Glavna izložba Zgraf-a redovita je međunarodna izložba s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja obuhvaća recentne selektirane radove s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, te izložbu radova koji problematiziraju predstavljenu temu. Popratna događanja na Zgraf-u uključuju popratne izložbe, predavanja, radionice i izlaganja.

> ZGRAF Pravilnik

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop