Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Tijekom godina okupljao je dizajnere, teoretičare i kritičare s namjerom propitivanja temeljnih problema i položaja dizajna u suvremenom društvu kako bi kontinuirano ukazivao na značaj dizajna kao profesije.

Zgraf se bavio odnosima grafičkog dizajna i umjetnosti, ukazivao na važnost edukacije zalažući se za osnivanje studija dizajna, istraživao načine širenja digitalne tehnologije u dizajnu – web dizajn i multimedija kao novi segmenti dizajna, propitivao ulogu i društvenu odgovornost dizajna i dizajnera na području oglašavanja te bio mjesto susreta raznolikosti kultura, te sučeljavanja i dijaloga lokalnog i globalnog.

Istovremeno, odabirom selektora i otvorenim natječajem Zgraf prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirao radove domaće produkcije. Zgraf nastoji stvoriti prostor za polemički diskurs o suvremenoj dizajnerskoj praksi i njezinoj ulozi u kompleksnoj i često kontradiktornoj kulturnoj svakodnevnici.

Koncepcija

Glavna izložba Zgrafa redovita je međunarodna izložba s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja obuhvaća recentne selektirane radove te izložbu radova koji problematiziraju predstavljenu temu.
Popratna događanja na Zgrafu uključuju popratne izložbe, predavanja, radionice i izlaganja.

ZGRAF PRAVILNIK