Program Eduzgrafa 12!

Objavljeno:
17/11/2016

Eduzgraf je dio programa Zgrafa 12 zamišljen kao kreativna edukacijska platforma.

Program 12.izdanja sastoji se od četri dijela: Eduzgraf izložba studentskih radova na Temu “Društvene reprize” Zgrafa 12, Eduzgraf stručne radionice, Eduzgraf  večeri i Eduzgraf za djecu i mlade. Koncepciju i koordinaciju Eduzgraf programa potpisuje Mihaela Richter, povjesničarka umjetnosti i jedna od voditeljica programa Kustoska platforma.

Eduzgraf izložba studentskih radova na Temu “Društvene reprize” Zgrafa 12 namijenjena je primarno studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim početcima.  Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu Zgrafa 12 koja se sastoji od Revije i Teme. Ovogodišnje izdanje Eduzgrafa uključivanjem studenata u Temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške. Cilj natječaja bio je i dodatno poduprijeti te afirmirati mlade dizajnere i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera.

Selekciju prijavljenih studentskih radova za Temu “Društvene reprize” provela je Selekcijska komisija Zgrafa 12 u sastavu: Damir Bralić, Antonio Dolić,  Miranda Herceg, Mihaela Richter i Ana Tomić.

Prihvaćena su 33 rada koja potpisuje 29 autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Eduzgraf stručne radionice kroz različite izvedbene formate uključuju renomirane međunarodne i lokalne dizajnere i teoretičare te međunarodne studente dizajna vizualnih komunikacija i srodnih disciplina (studente povijest umjetnost, arhitekture, likovne akademije). Naglasak radionica je na dizajnu koji promišlja svoje društvene posljedice, društveno odgovornim vizualno komunikacijskim strategijama, interdisciplinarnosti, ali i na poticanju samorefleksije o osnovnim uvjetima rada u polju dizajna i profesionalnim načelima. Sami radionički radovi bit će predstavljeni tijekom trajanja manifestacije Zgraf 12.

Eduzgraf radionice su: Muzej budućnosti – fanzin budućih zbivanja pod vodstvom dizajnerica Maje Kolar i Maše Poljanec, Smrt u dizajnu pod vodstvom dizajnerica i teoretičarki dr. Barbare Predan i dr. Petre Černe Oven i Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945.–1990. pod vodstvom grafičkog dizajnera i teoretičara Dejana Kršića.

Eduzgraf Večeri sumirat će aktivnosti cjelokupnog programa i premrežiti sve aktere Eduzgrafa i Zgrafa kroz popratna događanja. Eduzgraf Večeri uključivat će predstavljanje studentskih radionica, program Osobni znalac kroz kojeg će posjetitelji imati priliku uključit se u individualni jednosatni razgovor s renomiranim dizajnerima i teoretičarima dizajna te saznati sve o njihovoj praksi i promišljanjima, te razne druge dizajnerske poslastice.

Uz sve navedeno, Eduzgraf će ugostiti jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom Practicing Design u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Veleučilišta VERN’, u sklopu dvogodišnjeg projekta Practicing Design (Erasmus +) koji se bavi promišljanjem edukacije za dizajnere i promocijom praktičnog učenja u dizajnu. Projektni partneri Practicing Design su Austrija (designaustria), Hrvatska (Hrvatsko dizajnersko društvo, Veleučilište VERN’, Prostoria) i Makedonija (Public Room, EURM, Zavar).

Eduzgraf za djecu i mlade uključivat će vikend radionice za različite dobne skupine djece u suradnji s Laubinim programom Laubica,  te specijalizirana vodstva za učenike osnovnih i srednjih škola po cijelokupnoj izložbi Zgrafa 12.

 

Više informacija potražite na: eduzgraf@zgraf.hr

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop