Program

Glavna izložba Zgraf 12

ZGRAF 12
LAUBA – Kuća za ljude i umjetnost / 9.1. – 24.1.2017.
Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).  Zgraf 12 će se održati od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja „Društvene reprize“ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

ZGRAF 12 / REVIJA, TEMA, EDUZGRAF IZLOŽBA
Glavna izložba međunarodnog je karaktera i sastoji se od dva dijela – Revije i Teme.

REVIJA je međunarodna selektirana izložba realiziranih radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, a obuhvaća radove realizirane u razdoblju od 2012. godine do zatvaranja natječaja. Autori i skupine autora radove prijavljuju u kategorijama: vizualni identitet, tiskana sredstva promocije / komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektroničke medije.

TEMA je međunarodna selektirana problemska izložba na temu “Društvene reprize” i obuhvaća radove koji mogu biti realizirani, koncipirani kao idejna rješenja ili nastali posebno za ovu priliku u razdoblju od 2012. godine do zatvaranja natječaja. Radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, a jedini je uvjet da na bilo koji način problematiziraju zadanu temu.

Na natječaju za izlaganje i ove je godine pristigao iznimno velik broj prijava, iz Hrvatske i inozemstva, a selekcijska komisija u sastavu Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 140 radova za Reviju i 26 radova za izlaganje na Temi. Odabrani radovi pristigli su iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te Hrvatske.

Odabrane izlagače/ice na Zgrafu 12 pogledajte OVDJE.

Kao i za svako izdanje dosad, oformljen je i Međunarodni žiri koji će odabrati i dodijeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award)  i jedanaest počasnih diploma najboljim radovima. Međunarodni žiri 12. izdanja Zgrafa čine Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco. Nagradu Zgraf Excellence – specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije – dodjelit će članovi Selekcijske komisije Zgrafa 12, a AICA Award – nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) – dodijelit će žiri imenovan od hrvatske podružnice AICA-e u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner.

Eduzgraf međunarodna izložba studentskih radova na temu Zgrafa 12 “Društvene reprize” namijenjena je primarno studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima. Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu, a 12. izdanje Eduzgrafa uključivanjem studenata u Temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške. Cilj natječaja bio je i dodatno poduprijeti te afirmirati mlade dizajnere i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera. Za izlaganje na Eduzgraf izložbi selekcijska komisija u sastavu Miranda Herceg, Damir Bralić, Antonio Dolić, Mihaela Richter i Ana Tomić odabrala je 33 rada autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Zgraf 12 ostvaren je u organizaciji ULUPUH-a, a partneri ovoga izdanja su Lauba – kuća za ljude i umjetnost, ico-D (International Council of Design) i Fakat – ideja, organizacija, realizacija.

Program Zgrafa 12 organiziran je uz podršku Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstva kulture RH, Skupštine Grada Zagreba, Ambasade Republike Švicarske u Hrvatskoj, Igepa, Hiper, FED i Iskon.

Medijski partneri su VIZKULTURA, Designed.rs, Presscut i Journal.hr

 

Grand Prix Zgraf 11

Galerija ULUPUH / 16.1. – 13.2.2017.

STUDIO PENG PENG

15778183_10208045565638666_1745226721_o

Svako izdanje Zgrafa dodijeli jednu posebnu nagradu, Grand Prix, te upravo ta nagrada postane pozivnica za izložbu na sljedećem izdanju Zgrafa. Njegujući takav pristup i tu tradiciju, Zgraf je u Zagreb doveo neke od najpoznatijih imena na svjetskoj dizajnerskoj sceni. Zgraf 11 nagradu Grand Prix dodijelio je radu „Werkbeiträge / Radne potpore“ nastalom u suradnji švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng i ilustratorice Gelinde Paganini.

Studio Peng Peng čini dvoje dizajnera, Klaus Fromherz i Martin Geel, a njihovo je djelovanje, od samog osnutka studija, usmjereno na dizajn svih oblika tiskanog materijala – plakata, razglednica, brošura, knjiga – te na izradu videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe. Klaus Fromherz (1976.) diplomirao je grafički dizajn u Luzernu i Leipzigu, a Martin Geel (1979.) ilustraciju u Luzernu. S obzirom da je izložba, kao dio programa Zgraf 12, njihova prva samostalna retrospektivna izložba u Hrvatskoj selektirani su plakati koji pokazuju različite pristupe u obradi tema, kao i različite načine grafičkog oblikovanja.

werkbeitraege12-1     tankstelle-luzern-13   f4_110114_ansicht

www.pengpeng.ch

 

Eduzgraf

O Eduzgrafu

Eduzgraf je međunarodna edukativna platforma grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u sklopu Zgrafa 12. Cjelokupni program namijenjen je studentima/icama te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima, stručnoj publici iz polja dizajna i vizualnih komunikacija, te najširoj publici koji imaju interes u ovom polju kao i djeci i mladima. Koncepcija i koordinacija Eduzgraf programa radi Mihaela Richter povjesničarka umjetnosti i jedna od voditeljica programa Kustoska platforma.

Program se sastoji od četri dijela:
*Eduzgraf Izložba – međunarodna studentska izložba na temu Zgrafa 12 Društvene reprize,
*Eduzgraf  Radionice,
*Eduzgraf  Večeri: Eduzgraf Kino i Osobni znalac
*Eduzgraf za djecu i mlade.

Dodatno, Eduzgraf će ugostiti jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom Practicing Design u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Veleučilišta VERN’, u sklopu dvogodišnjeg projekta Practicing Design (Erasmus +)  koji se bavi promišljanjem edukacije za dizajnere i promocijom praktičnog učenja u dizajnu.

Eduzgraf Izložba – međunarodna studentska izložba na temu Zgrafa 12 Društvene reprize – predstavljena je kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu Zgrafa 12 koja se sastoji od Revije i Teme. Ovogodišnje izdanje Eduzgrafa uključivanjem studenata u temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se ciljano stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške.
Cilj natječaja bio je dodatno poduprijeti te afirmirati mlade dizajnere/ice i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera u odgovoru na problemsku temu Zgrafa 12 Društvene reprize. Većina radova izloženih na Eduzgraf izložbi mentorirani su od profesora/ica na pripadajućim fakultetima. Promatrajući radove postaje nam jasno kako u edukaciji dizajna postoji kontinuiran, recipročni model mentoriranja koji potiče ravnopravan dijalog, stoga kvalitetni radovi nastaju već u studentskoj produkciji. Izložba će predstaviti tridesetri rada, ukupno dvadesetdevet  autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.
Selekciju prijavljenih studentskih radova za Temu Društvene reprize provela je Selekcijska komisija Eduzgrafa koju sačinjavaju: Damir Bralić, Antonio Dolić, Miranda Herceg, Mihaela Richter i Ana Tomić.

Eduzgraf Stručne Radionice kroz različite izvedbene formate uključuju renomirane međunarodne i lokalne dizajnere i teoretičare, te studente dizajna vizualnih komunikacija i srodnih disciplina (studente povijest umjetnosti, arhitekture, likovne akademije…). Naglasak radionica je na dizajnu koji promišlja svoje društvene posljedice, društveno odgovornim vizualno-komunikacijskim strategijama, interdisciplinarnosti, ali i na poticanju samorefleksije o osnovnim uvjetima rada u polju dizajna, kao i promišljanju o profesionalnim načelima. Sami produkti radionica bit će predstavljeni tijekom trajanja manifestacije Zgraf 12.

Eduzgraf radionice su:
Muzej budućnosti – fanzin budućih zbivanja pod vodstvom dizajnerica Maje Kolar i Maše Poljanec,
Smrt u dizajnu: To ili bilo što drugo – sprint do posljednjeg daha pod vodstvom dizajnerica i teoretičarki dr. Barbare Predan i dr. Petre Černe Oven i
Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945.–1990. pod vodstvom grafičkog dizajnera i teoretičara Dejana Kršića.

Eduzgraf Večeri sumirat će aktivnosti cjelokupnog programa i povezati sve aktere Eduzgrafa i Zgrafa kroz popratna događanja. Eduzgraf Večeri uključivat će predstavljanje studentskih radionica, program Osobnog znalca s kojim će posjetitelji imati priliku uključit se u fokusirani jednosatni razgovor vođen u malim grupama s renomiranim dizajnerima i teoretičarima dizajna, te saznati sve o njihovoj praksi i aktualnim promišljanjima.

Poseban novitet u ovom 12. izdanju je Eduzgraf Kino, program nastao u suradni s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS koja je osmislila iznimno bogat filmski program koji se direktno nadovezuje na radove Teme i Revije Zgrafa 12,  a predstavlja filmski odgovor na središnju temu Zgrafa 12 – Društvene reprize. Program je podijeljen u četiri filmska bloka koji su osmišljeni kao poglavlja: Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize.

Filmovi:

Društvena nostalgija?
Ručak, Ana Hušman / 2008., 17′ 20”, Hrvatska, Bonobostudio
Arheo 29, Vladislav Knežević / 2010., 9’30”, Hrvatska, Bonobostudio
Kino Crvena zvijezda, Silvestar Kolbas / 2014., 10′, Hrvatska, Silvestar Kolbas

Vizualne refleksije
Pokretni elementi, Marko Tadić / 2016., 7′, Hrvatska, Zagreb film
Dota, Petra Zlonoga / 2016., 5′, Hrvatska, Bonobostudio
Tu tamo, Alexander Stewart / 2015., 5’4”, Hrvatska, Bonobostudio
Pain so light that appears as tickle, Dalibor Barić / 2010., 4’04”, Hrvatska, Bonobostudio

Život s modernizmom
Prebivalište praznine, Tanja Deman / 2011., 7′ 15”, Hrvatska, Tanja Deman
Betonski spavači: Kratki susreti uz jadransku cestu, Saša Ban / 2016., 50′, Hrvatska, Hulahop za HTV
Novi Južni Zagreb, Darko Fritz / 2015., 14′, Hrvatska, Marinis Media
Sve, još uvijek, u orbiti, Dane Komljen i James Lattimer / 2016., 23′, Hrvatska/Srbija/Njemačka/Brazil, Restart

Društvene reprize
Miramare, Michaela Müller / 2009., 8’8”, Hrvatska/Švicarska, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Michaela Müller
Presuda, Đuro Gavran / 2012., 11′, Hrvatska, Pipser  d.o.o.
Susret, Igor Bezinović / 2009./2010., 26′, Hrvatska, Restart
Delta – obilje umjetnosti, Marin Lukanović / 2015., 26′, Hrvatska, Filmaktiv

Eduzgraf za djecu i mlade uključivat će kreativne likovne radionice za različite dobne skupine djece osmišljene u suradnji s Laubom i u skladu s njihovim programom Laubice koji se redovito održava vikendima, te  specijalizirana vodstva za učenike osnovnih i srednjih škola po cjelokupnoj izložbi Zgrafa 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgraf Riječi

Lokacije održavanja Zgrafa 12:

Lauba-kuća za ljude i umjetnost / Glavna izložba Zgraf 12 i Eduzgraf
Prilaz baruna Filipovića 23/a, Zagreb

SUBOTA, 14.1.2017.

Zgraf Riječi / 11.00 – 19.30 sati / Lauba
Predavanja članova Međunarodnog žirija Zgrafa 12 Ricka Poynora, Radovana Jenka, Jianping Hea i dobitnika Grand Prixa 11 – švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng:

Rick Poynor / 11.00 – 12.00 sati

DRUŠTVENE REPRIZE
Svatko tko se godinama bavi grafičkim dizajnom vjerojatno će doći do zaključka da je ovo zanimanje po svojoj prirodi cikličko. Grafički stil se pojavljuje postupno i donekle tajanstveno. Prvi val „ranih sljedbenika“ primjećuje stil i počinje ga koristiti. Novi stil ulazi u modu. Njegovi predstavnici pravi su znalci i uživaju u tome što se nalaze par koraka ispred svojih sporijih kolega. U određenom trenutku gotovo svi primjećuju taj stil i on postaje uobičajen. Stvarno uspješan stil odjednom se počinje doimati kao neizbježni izgled svojega vremena, no u toj sveprisutnosti stila već leži zametak njegove silazne putanje.
(Preuzeto iz uvodnog teksta za temu Zgrafa 12 “Društvene reprize”.)

Rick Poynor je britanski autor, predavač i kustos te profesor dizajna i vizualne kulture na Sveučilištu u Readingu. Osnivač je i urednik časopisa Eye u Londonu te suosnivač portala Design Observer. U američkom časopisu Print piše kolumnu od 2000. godine, a njegove eseje i kritike objavljuju Blueprint, Creative Review, Icon, Frieze, Etapes, te brojne druge publikacije. Poynor je autor knjiga Obey the Giant: Life in the Image World (2001), No More Rules: Graphic Design and Postmodernism (2003), Jan van Toorn: Critical Practice (2008) i Sergei Sviatchenko: Collages (2014).
Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Radovan Jenko / 16.00 – 17.00 sati

LOVE TO WORK
Kako i zašto radim posao koji radim?
Što me potiče na stvaranje i zašto volim dizajnirati?
Takve stvari se ne mogu opisati riječima jer ih treba vidjeti.

Radovan Jenko je grafički dizajner, ilustrator i profesor. Godine 1981. diplomirao je u klasi prof. Henryk Tomaszewski i prof. Tereza Pagowska u Varšavi. Od 1981. do 1986. bio je umjetnički direktor i dizajner u dizajnerskom studiju, a 1986. započinje raditi samostalno za brojne kulturne institucije i tvrtke u Sloveniji. Od 1991. počeo je predavati vizualne komunikacije na Sveučilištu u Ljubljani (Akademija likovnih umjetnosti i dizajna) gdje je radio kao profesor vizualnih komunikacija i ilustracije. Godine 2003. Pomagao je u osnivanju Brumen Foundation, institucije za promicanje vizualnih komunikacija, koja organizira Biennale slovenskih vizualnih komunikacija. Također, umjetnički je direktor Međunarodnog festivala plakata u Ljubljani. Osvojio je brojne nagrade, uključujući i slovenske nacionalne nagrade za dizajn, srebrnu medalju Art Directors Club New York, srebrna nagrada na Toyama trijenale plakata te 1. nagradu Zgrafa 1. Član je AGI-a (Alliance Graphique Internationale).
Predavanje će biti na hrvatskom jeziku.

Jianping He / 17.15 – 18.15 sati

DIZAJN U AZIJI I EUROPI – primjeri iz prakse / DESIGN IN ASIA AND EUROPE – examples of good practice
Predavanje je prilika za saznati više o razlikama u kulturi stvaranja i dizajna u Aziji i u Europi iz osobnog iskustva jednog dizajnera čiji je opus posvećen dizajnu plakata, knjiga i prostora.
Za predavanje će biti organiziran simultani prijevod.

Jianping He rođen je 1973. godine u Kini, a živi i radi u Berlinu kao grafički dizajner, profesor i izdavač. Studirao je grafički dizajn na Kineskoj akademiji likovnih umjetnosti (1991-1994.), Meisterschule of Fine Arts na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (1997-2001.), a titulu doktora znanosti povijesti kulture stekao je na Frei sveučilištu u Berlinu 2011.godine. Predaje na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu gdje je zaposlen kao gost predavač. Godine 2002. osnovao je vlastiti dizajnerski studio i izdavačku kuću, hesign (http://www.hesign.com/), sa sjedištem u Berlinu i podružnicom u Hangzhou od 2008.

Peng Peng / 18.30 – 19.30 sati

DIZAJN PLAKATA / POSTER DESIGN
Švicarski dizajnerski studio Peng Peng, dobitnik Grand Prixa 11, predstavit će plakate odabrane za izložbu u Zagrebu te će dati jedan insajderski pogled u dizajnerski proces kojim im je prethodio. Kroz predavanje predstavit će svoje zajedničko djelovanje koje traje u kontinuitetu već 10 godina – svoje ideale, estetske strategije, grafičke tehnike, radne metode i načine suradnji.
Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Peng Peng čine Klaus Fromherz (1976.), koji je diplomirao grafički dizajn u Luzernu i Leipzigu, te Martin Geel (1979.), koji je diplomirao ilustraciju u Luzernu. Studio Peng Peng osvojio je Grad Prix na Zgrafu 11 s radom „Werkbeiträge / Radne potpore“ ostvarenim u suradnji s Gelindom Paganini, a ova će izložba biti njihovo prvo samostalno predstavljanje u Hrvatskoj. Njihov je studio, od početka zajedničkog rada, usmjeren na dizajn svih oblika tiskanog materijala – plakata, razglednica, brošura, knjiga – te na izradu videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.
Više informacija: www.pengpeng.ch

 

 

 

 

 

 

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop