Smrt u dizajnu: To ili bilo što drugo – sprint do posljednjeg daha

Objavljeno:
23/01/2016

Voditeljice radionice: dr. Barbara Predan i dr. Petra Černe Oven
Datum održavanja: 12.1.2017.
Mjesto održavanja: Lauba – kuća za ljude i umjetnost

Prijave su otvorene do četvrtka 5.1.2017.
Prijave šaljite e-mailom na: eduzgraf@zgraf.hr

Pred nama je izazovno razdoblje u kojem će se na kušnju staviti najtraženiji i najosnovniji atribut: dizajner kao kameleon, točnije kao osoba uvijek spremna primijetiti, generirati i propitivati promjene. Preispitat ćemo svoje shvaćanje smrtnosti i smrti kao takvih, a istražit ćemo i ima li smrt ikakve veze s dizajnom. Ova radionica bit će organizirana po načelu svojevrsnog ‘blitzkriega’: sudionici će imati vrlo malo vremena za razmišljanje o različitim temama i provedbu srodnih eksperimenata. Radionica će biti veoma intenzivna i zahtjevna.

„Čovjek se suočava s besmrtnošću, dok se zaboravlja suočiti sa smrću.“

U svojoj Besmrtnosti, Milan Kundera oštro primjećuje: „Biti smrtan najosnovnije je ljudsko iskustvo, no čovjek ga svejedno nikada nije uspio prihvatiti, razumjeti i shodno tome se ponašati. Čovjek ne zna kako biti besmrtan. A kada umre, ne zna ni kako biti mrtav.“ Na predavanju ćemo se dotaknuti klišejiziranih reakcija, uzrečica i ideja o smrti. Sveprisutna – a opet daleka – smrt. Koja, unatoč teškoj konačnosti, i dalje živi u dizajnu: u obliku arhetipa, u hrabrosti propitivanja, u želji da se riješe problemi, u pogreškama. Ne zaboravite: film nije dobar ako pas ne preživi. Pozivamo studente dizajna, profesionalne dizajnere, širu javnost, liječnike, medicinsko osoblje – radionica je otvorena za sudionike raznih profesija. Voljeli bismo potaknuti interdisciplinarne timove na zanimljive rasprave i rezultate. Sudionike molimo da donesu pametni telefon ili kameru (nije obavezno).

Radionica će se održati u četvrtak, 12.01.2017. od 13.00 do 17.30 sati u Laubi, sa stankom za kavu.
Prijava je obavezna. Broj polaznika je ograničen. Radionica je besplatna za polaznike/ce.

Barbara Predan asistentica je na fakultetu, teoretičarka, dizajnerica, autorica i ambasadorica Design for Europe. Suosnivačica je i pročelnica Odsjeka za teoriju dizajna pri organizaciji Pekinpah, direktorica Ljubljanskog instituta za dizajn, akademske istraživačke organizacije. Objavila je nekoliko stručnih i znanstvenih članaka, a autorica je ili suautorica četiri knjige. Uredila je deset knjiga i kustoski osmislila osam izložaba. Redovito predaje na međunarodnim i stručnim konferencijama, a s Petrom Černe Oven vodi brojne radionice s područja informacijskog dizajna i dizajna usluga.

Petra Černe Oven je dizajnerica, izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna (Ljubljana), istraživačica tipografije, informacijskog dizajna i dizajna vizualnih komunikacija. Članica je nadzornog odbora zaklade Brumen, aktivna u organizaciji Pekinpah, suosnivačica Instituta za dizajn. Nacionalna je predstavnica ATypl i članica stručnih odbora međunarodnih konferencija (ICTV, CIDI 2015). S Barbarom Predan pokrenula je i uređuje Zbriku 42, seriju izdanja o teoriji dizajna.

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop