Zgraf 12 u Laubi – Kući za ljude i umjetnost

Objavljeno:
05/01/2017

Od svojih početaka do danas Zgraf je promijenio mnogo partner lokacija na kojima je predstavio svoje izložbe i popratne programe te obradio velik broj tema s namjerom propitivanja temeljnih problema i položaja dizajna u suvremenom društvu. Novi će partner prvi put biti Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, a nova je tema 12. izdanja Zgrafa „Društvene reprize“.

Lauba je prvi zaštićeni spomenik kulture grada Zagreba uspješno transformiran u suvremeni izlagački prostor. Izgrađena je kao jahaonica austro-ugarske vojske 1910. godine, kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb koji je u njoj djelovao do 2008., a na svoj stoti rođendan dočekala je početak obnove. Da se radi o iznimnom zahvatu, govore i brojne pohvale i prestižna godišnja nagrada Hrvatskog društva arhitekata Bernardo Bernardi.

Otvorenjem renoviranog objekta 2011. Zagreb nije dobio još jedan muzej niti još jednu galeriju suvremene umjetnosti već jedan posve inovativan prostor posvećen svim sferama vizualne umjetnosti i kulture, prostor koji posjeduje potencijal pokretanja dijaloga u društvu – jednako u kvartovskoj, lokalnoj i široj zajednici. Unatoč brojnim i čestim lapsusima te činjenici da je 2014. bila nominirana za nainovativniji muzej Europe – Lauba nije muzej. Ona je laboratorij za eksperimente iz suvremene kulture, osmišljena kao platforma za prezentaciju hrvatske kulturne produkcije i medijator u širenju informacija o inovativnim kulturnim i umjetničkim programima, kako hrvatskim tako i inozemnim, te se time postavila kao idealan partner najnovijeg izdanja Zgrafa.

S obzirom na njezinu multifunkcionalnost, Lauba je otvorena za nove suradnje i zanimljive projekte te aktivno surađuje s organizacijama i pojedincima iz različitih područja – od vizualnih umjetnosti do suvremene znanosti, glazbe, plesa, filma i kazališta. Neki od projekata bili su za Zagreb i za Hrvatsku pionirski poduhvati razvijeni specifično za prostor Laube. Za više od 30.000 posjetitelja godišnje Lauba je izložbeni prostor, kino, kazališna pozornica, koncertna dvorana, predavaonica, učionica … – „igralište“ za suvremenu kulturu i urbanu publiku željnu noviteta.

U siječnju 2017. u Kući za ljude i umjetnost 12. izdanje Zgrafa predstavit će svoj program koji se sastoji od Revije – međunarodno selektirane izložbe realiziranih radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, Teme – međunarodno selektirane problemske izložbe na temu “Društvene reprize”, Eduzgrafa – kreativne edukacijske platforme namijenjene studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija i dizajnerima/icama na profesionalnim počecima, te programa Zgraf Riječi – ciklusa predavanja članova Međunarodnog žirija i drugih stručnjaka s područja dizajna i vizualnih komunikacija.

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop