Zgraf Riječi

Objavljeno:
05/01/2017

Lokacije održavanja Zgrafa 12:

Lauba-kuća za ljude i umjetnost / Glavna izložba Zgraf 12 i Eduzgraf
Prilaz baruna Filipovića 23/a, Zagreb

SUBOTA, 14.1.2017.

Zgraf Riječi / 11.00 – 19.30 sati / Lauba
Predavanja članova Međunarodnog žirija Zgrafa 12 Ricka Poynora, Radovana Jenka, Jianping Hea i dobitnika Grand Prixa 11 – švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng:

Rick Poynor / 11.00 – 12.00 sati

DRUŠTVENE REPRIZE
Svatko tko se godinama bavi grafičkim dizajnom vjerojatno će doći do zaključka da je ovo zanimanje po svojoj prirodi cikličko. Grafički stil se pojavljuje postupno i donekle tajanstveno. Prvi val „ranih sljedbenika“ primjećuje stil i počinje ga koristiti. Novi stil ulazi u modu. Njegovi predstavnici pravi su znalci i uživaju u tome što se nalaze par koraka ispred svojih sporijih kolega. U određenom trenutku gotovo svi primjećuju taj stil i on postaje uobičajen. Stvarno uspješan stil odjednom se počinje doimati kao neizbježni izgled svojega vremena, no u toj sveprisutnosti stila već leži zametak njegove silazne putanje.
(Preuzeto iz uvodnog teksta za temu Zgrafa 12 “Društvene reprize”.)

Rick Poynor je britanski autor, predavač i kustos te profesor dizajna i vizualne kulture na Sveučilištu u Readingu. Osnivač je i urednik časopisa Eye u Londonu te suosnivač portala Design Observer. U američkom časopisu Print piše kolumnu od 2000. godine, a njegove eseje i kritike objavljuju Blueprint, Creative Review, Icon, Frieze, Etapes, te brojne druge publikacije. Poynor je autor knjiga Obey the Giant: Life in the Image World (2001), No More Rules: Graphic Design and Postmodernism (2003), Jan van Toorn: Critical Practice (2008) i Sergei Sviatchenko: Collages (2014).
Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Radovan Jenko / 16.00 – 17.00 sati

LOVE TO WORK
Kako i zašto radim posao koji radim?
Što me potiče na stvaranje i zašto volim dizajnirati?
Takve stvari se ne mogu opisati riječima jer ih treba vidjeti.

Radovan Jenko je grafički dizajner, ilustrator i profesor. Godine 1981. diplomirao je u klasi prof. Henryk Tomaszewski i prof. Tereza Pagowska u Varšavi. Od 1981. do 1986. bio je umjetnički direktor i dizajner u dizajnerskom studiju, a 1986. započinje raditi samostalno za brojne kulturne institucije i tvrtke u Sloveniji. Od 1991. počeo je predavati vizualne komunikacije na Sveučilištu u Ljubljani (Akademija likovnih umjetnosti i dizajna) gdje je radio kao profesor vizualnih komunikacija i ilustracije. Godine 2003. Pomagao je u osnivanju Brumen Foundation, institucije za promicanje vizualnih komunikacija, koja organizira Biennale slovenskih vizualnih komunikacija. Također, umjetnički je direktor Međunarodnog festivala plakata u Ljubljani. Osvojio je brojne nagrade, uključujući i slovenske nacionalne nagrade za dizajn, srebrnu medalju Art Directors Club New York, srebrna nagrada na Toyama trijenale plakata te 1. nagradu Zgrafa 1. Član je AGI-a (Alliance Graphique Internationale).
Predavanje će biti na hrvatskom jeziku.

Jianping He / 17.15 – 18.15 sati

DIZAJN U AZIJI I EUROPI – primjeri iz prakse / DESIGN IN ASIA AND EUROPE – examples of good practice
Predavanje je prilika za saznati više o razlikama u kulturi stvaranja i dizajna u Aziji i u Europi iz osobnog iskustva jednog dizajnera čiji je opus posvećen dizajnu plakata, knjiga i prostora.
Za predavanje će biti organiziran simultani prijevod.

Jianping He rođen je 1973. godine u Kini, a živi i radi u Berlinu kao grafički dizajner, profesor i izdavač. Studirao je grafički dizajn na Kineskoj akademiji likovnih umjetnosti (1991-1994.), Meisterschule of Fine Arts na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu (1997-2001.), a titulu doktora znanosti povijesti kulture stekao je na Frei sveučilištu u Berlinu 2011.godine. Predaje na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu gdje je zaposlen kao gost predavač. Godine 2002. osnovao je vlastiti dizajnerski studio i izdavačku kuću, hesign (http://www.hesign.com/), sa sjedištem u Berlinu i podružnicom u Hangzhou od 2008.

Peng Peng / 18.30 – 19.30 sati

DIZAJN PLAKATA / POSTER DESIGN
Švicarski dizajnerski studio Peng Peng, dobitnik Grand Prixa 11, predstavit će plakate odabrane za izložbu u Zagrebu te će dati jedan insajderski pogled u dizajnerski proces kojim im je prethodio. Kroz predavanje predstavit će svoje zajedničko djelovanje koje traje u kontinuitetu već 10 godina – svoje ideale, estetske strategije, grafičke tehnike, radne metode i načine suradnji.
Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Peng Peng čine Klaus Fromherz (1976.), koji je diplomirao grafički dizajn u Luzernu i Leipzigu, te Martin Geel (1979.), koji je diplomirao ilustraciju u Luzernu. Studio Peng Peng osvojio je Grad Prix na Zgrafu 11 s radom „Werkbeiträge / Radne potpore“ ostvarenim u suradnji s Gelindom Paganini, a ova će izložba biti njihovo prvo samostalno predstavljanje u Hrvatskoj. Njihov je studio, od početka zajedničkog rada, usmjeren na dizajn svih oblika tiskanog materijala – plakata, razglednica, brošura, knjiga – te na izradu videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.
Više informacija: www.pengpeng.ch

 

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop