Eduzgraf

Objavljeno:
23/06/2016

O Eduzgrafu

Eduzgraf je međunarodna edukativna platforma grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u sklopu Zgrafa 12. Cjelokupni program namijenjen je studentima/icama te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima, stručnoj publici iz polja dizajna i vizualnih komunikacija, te najširoj publici koji imaju interes u ovom polju kao i djeci i mladima. Koncepcija i koordinacija Eduzgraf programa radi Mihaela Richter povjesničarka umjetnosti i jedna od voditeljica programa Kustoska platforma.

Program se sastoji od četri dijela:
*Eduzgraf Izložba – međunarodna studentska izložba na temu Zgrafa 12 Društvene reprize,
*Eduzgraf  Radionice,
*Eduzgraf  Večeri: Eduzgraf Kino i Osobni znalac
*Eduzgraf za djecu i mlade.

Dodatno, Eduzgraf će ugostiti jednodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom Practicing Design u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Veleučilišta VERN’, u sklopu dvogodišnjeg projekta Practicing Design (Erasmus +)  koji se bavi promišljanjem edukacije za dizajnere i promocijom praktičnog učenja u dizajnu.

Eduzgraf Izložba – međunarodna studentska izložba na temu Zgrafa 12 Društvene reprize – predstavljena je kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu Zgrafa 12 koja se sastoji od Revije i Teme. Ovogodišnje izdanje Eduzgrafa uključivanjem studenata u temu cjelokupnog Zgrafa po prvi put radi dodatni iskorak kako bi se ciljano stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške.
Cilj natječaja bio je dodatno poduprijeti te afirmirati mlade dizajnere/ice i sagledati njihove radove komparativno s radovima profesionalnih dizajnera u odgovoru na problemsku temu Zgrafa 12 Društvene reprize. Većina radova izloženih na Eduzgraf izložbi mentorirani su od profesora/ica na pripadajućim fakultetima. Promatrajući radove postaje nam jasno kako u edukaciji dizajna postoji kontinuiran, recipročni model mentoriranja koji potiče ravnopravan dijalog, stoga kvalitetni radovi nastaju već u studentskoj produkciji. Izložba će predstaviti tridesetri rada, ukupno dvadesetdevet  autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.
Selekciju prijavljenih studentskih radova za Temu Društvene reprize provela je Selekcijska komisija Eduzgrafa koju sačinjavaju: Damir Bralić, Antonio Dolić, Miranda Herceg, Mihaela Richter i Ana Tomić.

Eduzgraf Stručne Radionice kroz različite izvedbene formate uključuju renomirane međunarodne i lokalne dizajnere i teoretičare, te studente dizajna vizualnih komunikacija i srodnih disciplina (studente povijest umjetnosti, arhitekture, likovne akademije…). Naglasak radionica je na dizajnu koji promišlja svoje društvene posljedice, društveno odgovornim vizualno-komunikacijskim strategijama, interdisciplinarnosti, ali i na poticanju samorefleksije o osnovnim uvjetima rada u polju dizajna, kao i promišljanju o profesionalnim načelima. Sami produkti radionica bit će predstavljeni tijekom trajanja manifestacije Zgraf 12.

Eduzgraf radionice su:
Muzej budućnosti – fanzin budućih zbivanja pod vodstvom dizajnerica Maje Kolar i Maše Poljanec,
Smrt u dizajnu: To ili bilo što drugo – sprint do posljednjeg daha pod vodstvom dizajnerica i teoretičarki dr. Barbare Predan i dr. Petre Černe Oven i
Kratak uvod u povijest domaćeg grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija 1945.–1990. pod vodstvom grafičkog dizajnera i teoretičara Dejana Kršića.

Eduzgraf Večeri sumirat će aktivnosti cjelokupnog programa i povezati sve aktere Eduzgrafa i Zgrafa kroz popratna događanja. Eduzgraf Večeri uključivat će predstavljanje studentskih radionica, program Osobnog znalca s kojim će posjetitelji imati priliku uključit se u fokusirani jednosatni razgovor vođen u malim grupama s renomiranim dizajnerima i teoretičarima dizajna, te saznati sve o njihovoj praksi i aktualnim promišljanjima.

Poseban novitet u ovom 12. izdanju je Eduzgraf Kino, program nastao u suradni s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS koja je osmislila iznimno bogat filmski program koji se direktno nadovezuje na radove Teme i Revije Zgrafa 12,  a predstavlja filmski odgovor na središnju temu Zgrafa 12 – Društvene reprize. Program je podijeljen u četiri filmska bloka koji su osmišljeni kao poglavlja: Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize.

Filmovi:

Društvena nostalgija?
Ručak, Ana Hušman / 2008., 17′ 20”, Hrvatska, Bonobostudio
Arheo 29, Vladislav Knežević / 2010., 9’30”, Hrvatska, Bonobostudio
Kino Crvena zvijezda, Silvestar Kolbas / 2014., 10′, Hrvatska, Silvestar Kolbas

Vizualne refleksije
Pokretni elementi, Marko Tadić / 2016., 7′, Hrvatska, Zagreb film
Dota, Petra Zlonoga / 2016., 5′, Hrvatska, Bonobostudio
Tu tamo, Alexander Stewart / 2015., 5’4”, Hrvatska, Bonobostudio
Pain so light that appears as tickle, Dalibor Barić / 2010., 4’04”, Hrvatska, Bonobostudio

Život s modernizmom
Prebivalište praznine, Tanja Deman / 2011., 7′ 15”, Hrvatska, Tanja Deman
Betonski spavači: Kratki susreti uz jadransku cestu, Saša Ban / 2016., 50′, Hrvatska, Hulahop za HTV
Novi Južni Zagreb, Darko Fritz / 2015., 14′, Hrvatska, Marinis Media
Sve, još uvijek, u orbiti, Dane Komljen i James Lattimer / 2016., 23′, Hrvatska/Srbija/Njemačka/Brazil, Restart

Društvene reprize
Miramare, Michaela Müller / 2009., 8’8”, Hrvatska/Švicarska, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Michaela Müller
Presuda, Đuro Gavran / 2012., 11′, Hrvatska, Pipser  d.o.o.
Susret, Igor Bezinović / 2009./2010., 26′, Hrvatska, Restart
Delta – obilje umjetnosti, Marin Lukanović / 2015., 26′, Hrvatska, Filmaktiv

Eduzgraf za djecu i mlade uključivat će kreativne likovne radionice za različite dobne skupine djece osmišljene u suradnji s Laubom i u skladu s njihovim programom Laubice koji se redovito održava vikendima, te  specijalizirana vodstva za učenike osnovnih i srednjih škola po cjelokupnoj izložbi Zgrafa 12.

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator

Partneri

ico-d fakat

Medijski partneri

designed-rs presscut

Filmski program partneri

25 fps bonobostudio filmaktiv hulahoop